Hima Seafood, en engasjert klyngepartner i Sirkulære Rjukan, viser hvordan satsing på kompetanse og rekruttering gir resultater. Casper Halvorsen har nå startet som deres aller første lærling; et viktig steg for både selskapet og Rjukan som industristed.

Som den aller første lærlingen ved Hima Seafood har 20 år gamle Casper Halvorsen fra Risør flyttet fra Bygland til Rjukan for å ta del i etableringen av det banebrytende fiskeoppdrettsanlegget, som er utviklet med betydelig innsats fra Risør-folk.
(Aust Agder Blad) Anlegget, som er det største av sitt slag i verden, har allerede rukket å bli et symbol på Rjukans nye industrieventyr, mer enn 100 år etter at Sam Eyde etablerte Norsk Hydro i Vestfjorddalen.
Artiken er hentet fra Rjukan Arbeiderblad. Les den her
Fra Bygland til Telemark
Casper Halvorsen har alltid vært interessert i akvakultur. Etter å ha gått på Vg1 naturbruk i Tvedestrand, fortsatte han utdannelsen i Flekkefjord, før han fikk jobb i Bygland, hvor han avlet opp settefisk for kaviarproduksjon. Etter militærtjenesten i Indre Troms var det imidlertid Rjukan som ble neste stopp, takket være en annen risør-gutt.
– Jeg snakket med Kasper Macdonald, og han ordnet opp for meg, forteller Halvorsen, som trives godt i sin nye hjemby, selv om han enda ikke har opplevd en hel vinter i skyggen her.
Etter presentasjonene fikk fylkespolitikerne en omvisning på det nye Hima Seafood-anlegget. Her ble de møtt av styreleder Olav Ulleren og COO Kjetil Kiste.
De presenterte en fabrikk i verdensklasse, et anlegg som kombinerer innovasjon, teknologi, bærekraft og matproduksjon.
Hima gjenbruker 99,7 % av vannet, har strenge utslippskrav og leverer kvalitet som setter ny standard for landbasert oppdrett.
Han har allerede rukket å besøke Vemork og gått i sabotørenes fotspor, og har til og med besøkt lokale skytebaner drevet av sin interesse for jakt, friluftsliv fjellet og forsvaret.
Hima Seafood: Et unikt industrieventyr
Hima Seafood er et industrielt flaggskip som har kostet nær tre milliarder kroner å bygge, med et britisk fond i spissen. Prosjektet har blitt beskrevet som Telemarks største industribygging siden Rafnes på 70-tallet, og sysselsetter nå 60 ansatte. Selskapet produserer regnbueørret i et unikt, landbasert anlegg som går fra klekkeri til slakteri i én og samme bygning.

Anlegget er designet for å være bærekraftig, ved å gjenbruke 99.7 prosent av vannet. Vannet hentes fra et underjordisk basseng under Rjukan fra istiden, som holder en konstant temperatur året rundt. Slammet fra fisken blir omdannet til organisk gjødsel, og anlegget drives med ren vannkraft.
Risør-båndet fortsetter
Det er ikke tilfeldig at en risør-gutt som Casper Halvorsen ender opp på Rjukan. Prosjektet har hatt sterke bånd til Risør siden første spadetak, ledet an av teknologiselskapet Eyvi, som ble etablert av Kasper Macdonald. Macdonald og en rekke andre risør-gutter har vært sentrale i utviklingen og byggingen av det massive anlegget.
– Det har vært risørfolk med fra første spadetak. Veldig moro, sier Halvorsen, som treffer Kasper Macdonald og en annen risør-gutt, Espen Danielsen, ofte på anlegget. Han reflekterer over det sterke historiske båndet mellom de to byene.
Og når det gjelder å flytte så langt hjemmefra for å jobbe, har Casper bare en ting å si.
– Må jo flytte dit mulighetene er. Får jo ingenting i fanget hjemme i Risør. Nå dukket det opp en mulighet her, og da var det helt naturlig for meg å flytte hit.
For Casper Halvorsen har flyttingen til Rjukan betydd en unik mulighet til å være med på et av Norges mest spennende fiskeeventyr. Han har en leilighet på Rjukan, kun fem minutter i bil der han jobber på industriområdet Svadde.
Fritid og fremtidsplaner
Arbeidsdagene kan være lange, og det blir ofte overtid. Likevel finner Casper tid til det han liker best – jakt, fiske og toppturer i naturen rundt Rjukan.
I helgene reiser han gjerne hjem til Risør, men får også ofte besøk av venner som vil oppleve fjellene sammen med ham.
Reaksjonene fra kameratene var bare positive da han fortalte at han hadde fått jobb på Rjukan. Nå er han fast bestemt på å fullføre hele lærlingtiden her.
Hima Seafood satser på bærekraft, dyrevelferd og ny teknologi. Selskapet er ikke bare en lokal arbeidsplass, men også et flaggskip som skal være med på å forme framtidens matproduksjon i Norge og globalt.
For Casper Halvorsen er det en sjanse til å være med på en reise som strekker seg langt utover Tinn kommunes grenser.